Grundare
Abdullahi Farah Qaarey är grundade av Somaliska Freds- och Skiljedomsföreningen. Han kom till Sverige 1988 som juridikstudent och läste ett tvåårigt masterprogram på World Maritime University. Han och andra studenter hade sänts över Europa för att stärka relationerna mellan Somalia och västvärlden.
Men när masterprogrammet var slut och det var dags att återvända till Somalia, så utbröt Somalias långa inbördeskrig. Det fanns ingen möjlighet att återvända och Qaarey’s status förändrades från internationell student till flykting.
År 1994 startade Qaarey Somaliska Freds- och Skiljedomsföreningen i Malmö. Föreningen fick de första åren stor uppmärksamhet runtom i Sverige. “Tidningar, kommuner och politiker hela Sverige besökte verksamheten för att lära av oss”, säger Qaarey.
Abdullahi Farah Qaarey har vid flera tillfällen engagerat sig i fredsprocessen i Somalia. Han har blivit vald till juridisk rådgivare i flera somaliska regeringar, arrangerat fredskonferenser, skrivit artiklar, lett debatter och rapporterat om fredsprocessen för svensk media.
Var är vi på väg?
SOMALIA lider av ett inbördeskrig sedan länge. Detta gör att ett människoliv blir värdelöst.
Människor dör under mycket svåra förhållanden varje dag och möjligheterna till fred och samexistens minskar för varje dag.
Landet saknar en regering som kan kontrollera situationen. Somalia ´styrs´för närvarande av krigsherrar som endast hungrar efter makt och saknar förmåga att inse vilken förstörelse och blodutgjutelse de förorsakar.
Vi som representerar det neutrala somaliska folket kan dock finna en lösning på problemet. Om vi kommer tillsammans och diskuterar problemen kan vi skapa en fredlig utveckling i och utanför Sverige för det somaliska folket.
För att lyckas med detta har vi skapat en ideell förening som har fått namnet Somaliska Freds- och Skiljedomsföreningen, med säte i Malmö. Målsättningen är att öka förståelsen bland somalier och mellan svenskar och det somaliska folket. Detta kommer på sikt att skapa integration och motverka främlingsfientlighet.
Sverige är ett demokratiskt och fredsälskande land som har mycket att lära ut, Vi somalier måste lära oss att leva i fred både i Sverige och i Somalia och att dra fördelarna av det som det svenska samhället kan erbjuda oss.
Den somaliska fredsverksamheten sprider sig och får representanter över hela världen, så även i Sverige.
Flyktingar som tvingas att lämna sitt eget land drabbas lätt av många problem på grund av språksvårigheter i början. Detta kan lätt leda till passivitet och lättja och dessa förhållanden leder i sin tur till att man ej får den rätta kontakten med det svenska samhället.
Grundaren av Somaliska Freds- och Skiljedomsföreningen, Dr. Qaarey, Abdullahi Farah appellerar till somalier, svenska, myndigheter, organisationer samt övriga världen att ge stöd och goda råd. Tillsammans kan vi genomföra organisationens målsättning – att skapa en fredlig samexistens.
//Abdullahi Farah Qaarey
I Media:
The New York Times, 2001: Somalia Winces as Its Chaos Attracts U.S. Attention
Sydsvenskan, 2005: “Först stabilitet – sedan sanningskommission
Sydsvenskan, 2006:Somalier i Malmö hoppas på fred
Somalitalk, 2006:Wajiga Labaad ee Kacdoonka Muqdishu
Somali News, 2006: Ha Ka Nixine Ku Naax Kacdoonka Shacbiga?
Somalitalk, 2008: Interview with Abdullahi Farah Qaarey in Djibouti
Alshahid, 2009: Ma ka Qayb Qaadanaysaa – Duminta Qaranimada Somaliyeed?
Somalitalk, 2009: Hurdaayoo Soo Jeede Ku Dhac
Somaanta, 2011: Si Xun Waxu Sheeg Sixir Ka Daran
Film:
The ARS Central Committe, Djibouti, 2008: Kalfadhi Isbahayasiga Dib U’ horaynta Somaliyeed
Leave a comment
Comments 0